Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
-

 

ΕΡ. Τι εξελίξεις δρομολογούν οι τελευταίες αποκαλύψεις για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου;
 

ΑΠ. Αυτό που φαίνεται καθαρά είναι η εικόνα πλήρους κατάρρευσης της Κυβέρνησης και συνολικά όλων των επιλογών της. Δεν είναι μόνο το μείζον σκάνδαλο του Βατοπεδίου που έχει δρομολογήσει αυτές τις εξελίξεις. Πρόκειται για κατάρρευση του συνόλου των πολιτικών της, γιατί φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων, ανίκανη να διαχειριστεί οποιοδήποτε θέμα και ιδιαίτερα την οικονομία που καίει τους πολίτες, απροετοίμαστη να διοικήσει την χώρα και τα μεγάλα προβλήματα του λαού και του τόπου.
Πρόκειται για μια Κυβέρνηση που όλα αυτά τα χρόνια στηρίχθηκε μονάχα στα «πήλινα πόδια» των επικοινωνιακών τρικ και στην κατασυκοφάντηση των πάντων.
Αυτό που είναι πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά, είναι ότι δεν έβαλε απολύτως κανένα λιθαράκι στην χώρα. Όλες οι κυβερνήσεις έκαναν και λάθη, είχαν και παραλείψεις και ολιγωρίες.
Όμως αυτό που συμβαίνει από το 2004 είναι απίστευτο. Πέντε χρόνια παρήγαγαν μόνο σκάνδαλα, από τις υποκλοπές, τους Πακιστανούς, τα ομόλογα, το ξεπούλημα του Ο.Τ.Ε, τώρα το Βατοπέδι. Το τελευταίο σκάνδαλο απλά έκανε πιο εμφανή στα μάτια των ίδιων των ψηφοφόρων της Ν.Δ, την μεγάλη ηθική και πολιτική κρίση, αφού στελέχη της οικειοποιήθηκαν το κράτος.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα αδιέξοδα για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται και υπό το βάρος αυτών των αδιεξόδων, ίσως να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

ΕΡ. Πώς κρίνετε τις αλληλοκατηγορίες νυν και πρώην κυβερνητικών στελεχών της Ν.Δ. που κατέθεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής;
 

ΑΠ. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την δυσχερή θέση που βρίσκεται ένας πολιτικός, όταν δικαίως ή αδίκως το όνομα του εμπλέκεται σε κάποια περίεργη υπόθεση και είναι υποχρεωμένος να προσέλθει ενώπιον μιας εξεταστικής επιτροπής. Αυτό όμως απέχει από το θέαμα που είδαμε της αλληλοσφαγής κυριολεκτικά των κυβερνητικών στελεχών που κατέθεσαν στην Εξεταστική.
Αυτή η Κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της, για το μόνο που δεν διακρίνεται, είναι για την αλληλεγγύη μεταξύ των στελεχών της.
Όμως το πιο δυσάρεστο είναι ότι κανείς δεν ανέλαβε έστω και την παραμικρή πολιτική ευθύνη. Φρόντισαν όλοι να αλληλομεταθέσουν τις  ευθύνες σε άλλους Υπουργούς, σε άλλα κυβερνητικά στελέχη νυν ή τέως.
Αυτή όλη η παρακμιακή ατμόσφαιρα θυμίζει το παιχνίδι του μουτζούρη και το ποιος θα είναι ο τελευταίος που θα μείνει με τον μουτζούρη στο τέλος. Και να μην εκπλαγεί κανείς, αν τελικά τον «μουτζούρη» τον φορτώσουν όλοι μαζί οι αλληλοσπαρασσόμενοι νυν και τέως υπουργοί, σε κάποιο «κακό και επιπόλαιο παιδί»που είναι κρατικός υπάλληλος και ο οποίος τους ξεγέλασε.
Μόνο που οφείλουν τελικά να απαντήσουν στο απλό ερώτημα : «Ποιος Κυβερνά την χώρα, οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός, ή κάποιοι πονηροί υπάλληλοι ;».

 

ΕΡ. Κατά πόσο είναι αναγκαίο να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ με μια πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής;


ΑΠ. Υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα όπως :
- Γιατί το  Ελληνικό Δημόσιο, επί ζημία του, παραιτήθηκε από την δίκη με την Μονή Βατοπεδίου που την είχε κερδίσει;
- Ποιος ήταν ο κεντρικός καθοδηγητής αυτής της υπόθεσης, που συντόνιζε με απίστευτη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, δημόσιους φορείς, υπουργεία, υπηρεσίες ;
- Πως έφυγαν ακίνητα φιλέτα από το Ελληνικό Δημόσιο με υποεκτιμημένη την αξία τους και ανταλλάσσονταν με πανάκριβο νερό μιας λίμνης. Ποιος επέλεγε τα ακίνητα αυτά και καθόριζε τιμές ;

Αυτά και άλλα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν για να καταλάβουμε τι έγινε και ποιοι έχουν ευθύνες. Και βέβαια μην ξεχνάτε πως το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει πρόταση για προανακριτική η οποία δεν απορρίφθηκε από την Βουλή και είναι πάντα εν ισχύει. Το πότε θα ξαναέλθει εξαρτάται από κάποιους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και αν θα δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα από την πλειοψηφία της Εξεταστικής. 

ΕΡ. Τι απαντάτε σε όσους κάνουν λόγο για επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών σας αντιπάλων και ένα νέο αλλά ανεστραμμένο 1989;
 
ΑΠ. Πρόκειται για μαύρη προπαγάνδα, η οποία δεν περνάει. Όσοι υποστηρίζουν τέτοιες ανοησίες, είτε δεν ξέρουν ιστορία ή επιχειρούν να την παραποιήσουν βίαια. Κατ’ αρχήν με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα, προανακριτική επιτροπή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση Ειδικό Δικαστήριο, αλλά αρχική προσπάθεια διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών. Πέραν τούτων όμως υπενθυμίζω, πως πάντοτε η Δημοκρατική Παράταξη ήταν ενάντια στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Ας μην ξεχνάει κανείς ότι ο αείμνηστος Αντρέας Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές του 1993, αμνήστευσε ουσιαστικά τους διώκτες του και όσους με κάθε λογής υποκείμενα του υπόκοσμου τον διέσυραν, αναστέλλοντας την δίωξη για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το τότε σκάνδαλο με την ΑΓΕΤ – Ηρακλής.   


ΕΡ. Τελικά που θα κριθεί η μάχη στα σκάνδαλα ή στην οικονομία με αφορμή και τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή;
 
ΑΠ. Το πρώτο πράγμα που πονάει τον κόσμο, είναι πως περνάει, πως διαμορφώνεται το εισόδημα του και πως θα τα βγάλει πέρα. Και δυστυχώς σήμερα ο πολίτης ζει σε μια ζοφερή πραγματικότητα. Με τις τιμές να έχουν τιναχτεί στα ύψη, λόγω της κρατικής ακρίβειας και της αδυναμίας της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία. Με το εισόδημα να συρρικνώνεται διαρκώς και μην αρκεί πια να βγουν οι στοιχειώδεις υποχρεώσεις του μήνα. Με την μεσαία τάξη να έχει γονατίσει από την οικονομική δυσπραγία. Με την οικογένεια να πληρώνει αδρά για υγεία και παιδεία. Με τους λίγους να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο. Με την νέα φοροεπιδρομή που οργανώνεται από τον προϋπολογισμό να τσακίζει όλους και με την πλειονότητα των νοικοκυριών να είναι υπερχρεωμένα στις τράπεζες και να τους έχει επιβληθεί και ο κεφαλικός φόρος του ΕΤΑΚ.
 Με αυτές τις πολιτικές και με αυτή την Κυβέρνηση, δεν υπάρχει απολύτως καμία προοπτική ανάκαμψης και ανακούφισης του κόσμου. Η τραγική πολιτική της κυβέρνησης στην Οικονομία, μπορεί να οδηγήσει σε λίγο ακόμη και σε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων. Η πιο παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης Καραμανλή είναι η οικονομία.


ΕΡ. Τι φταίει για την κατάσταση στην οικονομία και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η διεθνής κρίση που χτυπάει απειλητικά και τη χώρα μας;
 

ΑΠ. Φταίει πρωτίστως ο απίστευτος δογματισμός σε ξεπερασμένα νεοφιλελεύθερα πρότυπα της Κυβέρνησης και η πλήρης ανικανότητα της να χειριστεί έστω και στοιχειωδώς τα θέματα. Ποτέ και πουθενά ιστορικά «τα έσοδα του κράτους δεν έφτασαν σε τέτοιο σημείο».
Η βαθιά κρίση στην Ελληνική οικονομία, η οποία προϋπήρχε της διεθνούς κρίσης, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των συνεπειών της διεθνούς κρίσης, απαιτούν σχέδιο, πρωτοβουλίες, στενή παρακολούθηση των παγκόσμιων εξελίξεων και των μέτρων που λαμβάνονται στην Ευρώπη και τον κόσμο. Εδώ, παραμείναμε αδρανείς και δέσμιοι των ακραίων δογματισμών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να αντιγράψει εμπειρίες θετικές από άλλες χώρες.
Τα 5 τελευταία χρόνια, πληρώνουμε δυστυχώς ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο εξτρεμισμό που σάρωσε τα πάντα και αφήνει ανεξέλεγκτες τις πιο άπληστες δυνάμεις.

Πάντως παρ’ όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ, έχει επεξεργαστεί και έχει καταθέσει πρόγραμμα και προτάσεις και για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την ανακούφιση των πολιτών. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, έχει ταυτόχρονα διατυπώσει προτάσεις για την αντιμετώπιση σε παγκόσμιο επίπεδο της κρίσης μέσω και της Επιτροπής Στίγκλιτς, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.


ΕΡ. Κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας, με δεδομένο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΠΑΣΟΚ μόνο την πρωτιά; Πώς μπορεί να γίνει πράξη η κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;
 
ΑΠ. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να μπει φρένο στην κατηφόρα που έχει πάρει η χώρα και να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και άμεσες πολιτικές ανακούφισης των πολιτών. Η Δημοκρατική Παράταξη παλεύει και έχει ήδη ετοιμάσει ένα πρώτο κορμό εναλλακτικών αξιόπιστων προτάσεων που μπορούν να υλοποιηθούν και να αναπνεύσει η κοινωνία.
Αν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε κεφάλι στις δημοσκοπήσεις, τώρα οι μετρήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ αγγίζει την αυτοδυναμία.
Όμως αυτό που είναι σε πρώτο πλάνο και από τον Γιώργο Παπανδρέου και από όλα τα στελέχη δεν είναι απλά μια αριθμητική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε υπέρ των ευρύτερων δυνατών συγκλίσεων και συναινέσεων των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα και η χώρα να μπει σε τροχιά αναγέννησης. Με αυτοδυναμία ή χωρίς – που πιστεύω πλέον ότι θα έχουμε αυτοδυναμία- η πρόσκληση – πρόκληση είναι πάντα ανοιχτή : Συνεργασίες ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο με τις προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να δοθούν προοδευτικές απαντήσεις στα τεράστια προβλήματα που συσσώρευσε ο νεοφιλελεύθερος εξτρεμισμός και η πλήρης ανικανότητα της Ν.Δ.